c S

Često postavljana pitanja

 1. Kome je namijenjen portal IUS-INFO?
 2. Koje su glavne prednosti portala IUS-INFO?
 3. Kao pravniku, kako mi upotreba portala IUS-INFO može pomoći u mojem radu?
 4. Kako mogu pristupiti sustavu?
 5. Koliko vrijedi jedan bod? Kako funkcionira sustav bodovanja?
 6. Raspolažete li samo propisima koji su trenutno na snazi?
 7. Pružate li uslugu davanja pravnih savjeta?
 8. Računa li se posebno svako pojedino otvaranje određenog dokumenta, primjerice ako nekoliko puta za redom otvorim jedan te isti zakon, znači li to da sam svaki put potrošio 150 bodova?
 9. Na koji način mogu pregledati svoju potrošnju?
 10. Na koji način mogu otkazati svoj pretplatnički ugovor?
 11. Je li moguće primiti informaciju o naknadnim izmjenama konkretnog zakona koji me zanima?
 12. Postoji li kod vas mogućnost ispisa traženih dokumenata odnosno narudžbe tiskanih dokumenata putem pošte?
 13. Mogu li vam se i na koji način obratiti ako budem imao pitanja ili teškoća glede korištenja sustava IUS-INFO?
 14. Što je to usluga Pravni kliping?
 15. Što je to usluga Alerting?
 16. Što su to favoriti i favoriti traženja?
 17. Koje su prednosti pretraživanja po novom IUS-INFO portalu?
 18. Što je LEXI?
 19. Koje su prednosti korištenja usluge LEXI?
 20. Po čemu se LEXI pretraživanje razlikuje od klasične tražilice IUS-INFO?
 1. Kome je namijenjen portal IUS-INFO?

  Portal IUS-INFO namijenjen je pravnicima u gospodarstvu, sucima i državnim odvjetnicima, službenicima u državnoj upravi, odvjetnicima, javnim bilježnicima, računovođama, financijskim i poreznim djelatnicima te svima ostalima kojima su potrebne pouzdane pravne informacije.

 2. Koje su glavne prednosti portala IUS-INFO?

  • sustavno uređeni pravni sadržaji
  • najveći broj poveznica između srodnih dokumenata (zakonodavstvo, sudska praksa, stručna mišljenja i članci)
  • ažurnost i visoka kvaliteta
  • stručnost i pouzdanost
  • jednostavan pristup i učinkovito traženje informacija
  • preglednost smisleno povezanih sadržaja
  • stalna korisnička pomoć.
 3. Kao pravniku, kako mi upotreba portala IUS-INFO može pomoći u mojem radu?

  Prednost portala IUS-INFO pred konkurencijom je upravo u elektroničkom prikazu zakona, podzakonskih propisa i međunarodnih ugovora koji su povezani, kako među sobom tako i sa sudskom praksom, stručnim člancima te drugim informacijama u bazi podataka koji se odnose na traženu tematiku. To znači da više nema zamornog listanja i traženja odgovora u različitim tiskanim publikacijama.

 4. Kako mogu pristupiti sustavu?

  Jednostavno, otvorite stranicu Isprobaj IUS-INFO i registrirajte se za dobivanje probne lozinke ili otvorite stranicu Naruči IUS-INFO te sklopite pretplatnički ugovor.

 5. Koliko vrijedi jedan bod? Kako funkcionira sustav bodovanja?

  Upotreba bodova vezana je uz korisničko ime, a bodove obračunavamo u mjesečnim obračunskim razdobljima.

  REGISTRIRANI korisnici mogu besplatno pristupati sadržaju portala uz ograničenje upotrebe od 750 bodova ili do 8 dokumenata mjesečno (što nastupi ranije).

  AKCIJSKI REGISTRIRANI korisnici, koji se registriraju u okviru neke od naših promocija, mogu besplatno pristupati sadržaju portala uz ograničenje upotrebe od 2500 bodova.

  PRETPLATNICI imaju bodovno neograničen pristup dokumentima u pretplaćenom paketu.

  Broj bodova predstavlja vrijednost pregledanih dokumenata, koji nisu javno dostupni i nalaze se u dijelu portala do kojeg se pristupa isključivo korisničkim imenom i lozinkom portala IUS-INFO.

  Nakon što prekoračite broj dokumenata i broj bodova omogućenih u okviru akcije, u tekućem mjesecu nećete biti više u mogućnosti pregledavati one dokumente koji nisu javno dostupni.

  Ako ste korisnik promotivne akcije koja traje dulje od mjesec dana, od prvog dana idućeg mjeseca ćete moći ponovo pregledavati dokumente koji nisu javno dostupni.

  Cjenik za pojedinu vrstu dokumenta možete vidjeti u rubrici o uslugama i cijenama.

 6. Raspolažete li samo propisima koji su trenutno na snazi?

  Posjedujemo arhivu tiskanih izdanja propisa od 1972. godine, a u mogućnosti smo, na zahtjev, dostaviti i tekst propisa iz ranijeg godišta, neovisno o tome je li taj propis još uvijek na snazi.

 7. Pružate li uslugu davanja pravnih savjeta?

  Budući da je temeljna zamisao Portala IUS-INFO dostupnost međusobno povezanih korisnih pravnih sadržaja, savjeti su uglavnom usmjereni na upućivanje korisnika na propise koji ih, prema upitu, zanimaju.

 8. Računa li se posebno svako pojedino otvaranje određenog dokumenta, primjerice ako nekoliko puta za redom otvorim isti zakon, znači li to da sam svaki put potrošio 150 bodova?

  Ne. Pojedini dokument, primjerice jedan određeni zakon, unutar jednog tjedna možete otvarati neograničeni broj puta i u tom razdoblju njegova je vrijednost 150 bodova. Naime, sustav za obračun bodova pojedinog dokumenta ponovno se pokreće (resetira) svaki ponedjeljak. Poveznice i objave, unutar tog zakona, obračunavaju se kao zasebni dokumenti sukladno vrijednosti dokumenata.

 9. Na koji način mogu pregledati svoju potrošnju?

  Kako biste pregledali trenutno stanje na korisničkom računu, nakon prijave slijedite ove poveznice na portalu: MOJ IUS-INFO > Stanje na računu.

 10. Na koji način mogu otkazati svoj pretplatnički ugovor?

  Kao ugovorna strana možete otkazati Vaš pretplatnički ugovor.

  Pri tome pretplatnički odnos prestaje zadnji dan u mjesecu u kojem ste nam priopćili otkaz, ako ste nam obavijest o otkazu uručili zaključno do 20. dana u mjesecu; te zadnji dan u sljedećem mjesecu koji slijedi iza mjeseca u kojemu ste uručili otkaz, ako je obavijest o otkazu uručena nakon 20. dana u mjesecu.

  Otkaz pretplatničkog ugovora s Vaše strane nije moguć prije isteka roka od 3 mjeseca od dana sklapanja ugovora o zasnivanju pretplatničkog odnosa.

 11. Je li moguće primiti informaciju o naknadnim izmjenama konkretnog zakona koji me zanima?

  O svim važnijim izmjenama propisa, naše ćemo korisnike redovito obavještavati putem našeg newslettera.

  Među svoje odabrane poveznice na portalu: Postavke obavještavanja (alertinga) i klipinga korisnici mogu uvrstiti one propise koji ih zanimaju i pratiti njihove promjene. Promjene propisa također se mogu pratiti i kroz vremensku ljestvicu.

 12. Postoji li kod vas mogućnost ispisa traženih dokumenata odnosno narudžbe tiskanih dokumenata putem pošte?

  Naša je usluga ponajprije orijentirana na davanje pristupa dokumentima u elektroničkom obliku, no ako bi se kod pojedinog korisnika za to ukazala potreba, traženi dokument dostavili bismo mu i u tiskanom izdanju.

 13. Mogu li vam se i na koji način obratiti ako budem imao pitanja ili teškoća glede korištenja sustava IUS-INFO?

  Mi, kao pružatelji usluge, tijekom našeg radnog vremena (pon.-pet., od 8.00 do 16.00h), Vama, kao korisniku portala IUS-INFO, osiguravat ćemo stalnu besplatnu tehničku i sadržajnu podršku pri korištenju portala putem telefona, telefaksa ili elektroničke pošte.

 14. Što je to usluga Pravni kliping?

  Odaberite ključne riječi unutar željenog područja i portal IUS-INFO svakodnevno automatski pretražuje umjesto Vas! Nakon odabira željenog pojma u tražilici kliknite na ikonu zvonca i svi novi sadržaji povezani s tim ključnim riječima bit će Vam svakodnevno dostavljani putem e-pošte.Pravni kliping možete odabrati unutar područja sudske prakse, zakonodavstva, stručnih članaka, dnevnih novosti i svih ostalih sadržaja na IUS - INFO portalu.

  Primjerice, ako Vas zanima izraz „otkaz ugovora od radu“ koji bi se mogao pojaviti u odlukama Županijskog suda u Zagrebu i Županijskog suda u Splitu, jednostavno unesite taj pojam u tražilicu, odaberite desno željene filtre (filtar županijski sudovi te grad Zagreb i Split), kliknete na pretraživanje te zatim kliknete na ikonu zvonca. Nakon toga će Vam se pojaviti prozorčić u kojem će Vas sustav tražiti da unesete naziv Vašeg klipinga, koji će Vam ostati spremljen u Vašem korisničkom profilu. Sustav će umjesto Vas svaki dan pretraživati pojam „otkaz ugovora o radu“ unutar odluka županijskih sudova u Zagrebu i Splitu i ukoliko odluka bude objavljena na našem portalu, istog će Vam se dana dostaviti na vašu e-mail adresu.

  Isto tako, primjerice, želite biti obaviješteni o svim propisima ili zakonima doneseni unutar područja gradnje i prostornog uređenja, jednostavno nakon izvršene kombinacije željenih filtra unutar zakonodavstva, bez pretraživanja, kliknete na ikonu zvonca i unesete naziv klipinga.

  Mogućnosti postavki sadržaja pravnog klipinga su neograničene i prilagođavaju se Vašim željama!

 15. Što je to usluga Alerting?

  IUS-INFO ALERTING (obavještavanje) je usluga informiranja korisnika o promjenama u područjima koja ih zanimaju. Usluga korisniku omogućuje da zaprima obavijesti e-poštom o svim promjenama vezanim za odabrani propis ili područje prava (sudska praksa, stručni članci, podzakonski ili lokalni propisi), a koje su taj dan objavljene na portalu IUS-INFO.

  Unutar, primjerice, dokumenta zakona, kliknite na ikonu omotnice i odaberite sadržaj za kojeg želite primati obavijesti. Stavljanjem kvačice na „Tekst“, obavještavat ćemo Vas o svakoj promjeni na tekstu tog zakona. Stavljanjem kvačice na „Sudsku praksu“, „Podzakonske propise“ i „Stručne članke“ obavještavat ćemo Vas o navedenim poveznicama dodanim na taj zakon.

  Jednako tako, možete odabrati obavještavanje o svakom novom objavljenom broju „Narodnih novina“ i svim pročišćenim propisima unutar tog broja.

 16. Što su to favoriti i favoriti traženja?

  Portal IUS-INFO omogućava dodavanje Vaših često otvaranih dokumenata u favorite (klikom na zvjezdicu unutar određenog dokumenta i spremanjem favorita u Zadanu mapu), kako biste im brzo i jednostavno pristupili svakim posjetom IUS-INFO portalu. Također, IUS-INFO pruža mogućnost stvaranja vlastitih, personaliziranih mapa odnosno spisa u koje možete spremati sve dokumente iz zakonodavstva, sudske prakse, itd. vezane za, primjerice, određeni spor, slučaj ili istraživanje. To možete učiniti klikom na zvjezdicu unutar određenog dokumenta i spremanjem favorita u mapu koju sami kreirate.

  Jednako tako možete spremiti i određeni pojam kojeg često tražite, ako nakon izvršene pretrage i odabira željenih filtra iznad popisa traženja kliknete na ikonu zvjezdice (spremi pretragu). Sustav će zapamtiti Vaše pretraživanje i njegove postavke te mu lako možete ponovno pristupiti unutar Zadane mape, a prepoznat ćete ga po ikoni povećala.

 17. Koje su prednosti pretraživanja po novom IUS-INFO portalu?

  Svjesni činjenice da je Vaše vrijeme najvrjedniji resurs, razvili smo za Vas jednostavnu tražilicu koja omogućuje pretraživanje svih sadržaja po nizovima ključnih riječi.

  Također, pripremili smo za Vas kratki praktični vodič za pretraživanje po novom portalu koji se nalazi na ovoj poveznici.

 18. Što je LEXI?

  LEXI je alat za pretraživanje temeljen na umjetnoj inteligenciji koji koristi obradu prirodnog jezika za pružanje odgovora na određene upite s prikazom izvora u sudskoj praksi i zakonodavstvu te omogućuje automatsko sažimanje relevantnih sudskih odluka.

 19. Koje su prednosti korištenja usluge LEXI?

  • Ušteda vremena: Uštedite vrijeme te uz pripremljene sažetke izbjegnite dugotrajno čitanje opširnog sadržaja.
  • Jednostavnost korištenja: LEXI tražilica korisna je podjednako pravnicima kao i osobama bez formalnog pravnog obrazovanja jer im omogućuje postavljanje pitanja, za razliku od pretraživanja po ključnim pojmovima.
  • Točnost: LEXI radi uz podršku napredne ChatGPT tehnologije koja je posebno prilagođena za pravni sadržaj i osigurava visoku razinu točnosti i pouzdanosti.
  • Prilagodljivost: LEXI se prilagođava različitim pravnim sadržajima, što već sada omogućuje širok raspon primjene, a nastavit će se širiti u budućnosti.
 20. Po čemu se LEXI pretraživanje razlikuje od klasične tražilice IUS-INFO?

  Umjesto unošenja ključnih pojmova, LEXI daje najkvalitetnije rezultate kada postavljate konkretna pitanja, primjerice: „Je li učestalo kašnjenje na posao razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu?“.

  Za učinkovito korištenje LEXI tražilice nije potrebno koristiti booleanove operatere (AND, OR i NOT), kao u klasičnoj tražilici.

  Pri korištenju usluge LEXI nije nužno koristiti isključivo stručnu pravnu terminologiju, već pitanje možete oblikovati na manje formalan način. Primjerice, možete upisati: „Je li e-mail adresa prema GDPR-u osobni podatak?“ umjesto: „Je li e-mail adresa prema Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka osobni podatak?“.

  Prednost usluge LEXI jest da daje sažetak rezultata pretrage na postavljeno pitanje koji se temelji na analizi odabranog sadržaja portala IUS-INFO i internetskog sadržaja.