Poredano po:

Broj dokumenata: 36968

1
VLADA: U Sabor upućeni konačni prijedlozi izmjena četiri mirovinska Zakona · Dnevne novosti

Datum: 8.12.2023

ZAGREB, 7. prosinca 2023. (Hina) - Vlada je danas uputila u saborsku proceduru konačne prijedloge izmjena i dopuna četiri mirovinska zakona, kojima se, po riječima ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića nastavlja mini reforma radi povećanja broja korisni...

2
Državni tajnik: Zakon o plaćama u javnoj i državnoj službi na opće dobro svih · Dnevne novosti

Datum: 8.12.2023

ZAGREB, 7. prosinca 2023. (Hina) - Koeficijenti plaća i kriteriji za ocjenjivanje javnih i državnih službenika odredit će se uredbama u suradnji sa sindikatima, nema razloga za brigu, donošenje zakona bit će na opće dobro, istaknuo je u četvrtak u Saboru državni tajnik Ministarstva uprave i pravosuđ...

3
Vlada Saboru uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o doplatku za djecu · Dnevne novosti

Datum: 8.12.2023

ZAGREB, 7. prosinca 2023. (Hina) - Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o doplatku za djecu koje bi trebale stupiti na snagu 1. ožujka 2024., a kojima se mijenjaju dohodovni cenzusi kao uvjeti za ostvarivanje prava na doplatak sa sadašnjih 70 posto prora...

4
Sabor danas o sudjelovanju Oružanih snaga u aktivnostima NATO-a · Dnevne novosti

Datum: 8.12.2023

ZAGREB, 7. prosinca 2023. (Hina) - Hrvatski sabor će danas raspraviti prijedlog o sudjelovanju Oružanih snaga RH u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj te u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj i Bugarskoj.

5
Matić: Ženama se sustavno opstruira pristup zdravstvenim uslugama u Hrvatskoj · Dnevne novosti

Datum: 8.12.2023

ZAGREB, 7. prosinca 2023. (Hina) - Hrvatska ima loše rezultate u zaštiti zdravlja žena kojima se u Hrvatskoj sustavno opstruira pristup zdravstvenim uslugama, poručio je europarlamentarac SDP-a Predrag Fred Matić povodom predstavljanja novog Europskog atlasa seksualnog i reproduktivnog zdravlja i pr...

6
VKS ukinuo odluku o zakonitosti USKOK-ovih dokaza protiv bivših ministara · Dnevne novosti

Datum: 8.12.2023

ZAGREB, 7. prosinca 2023. (Hina) - Visoki kazneni sud (VKS) ukinuo je odluku kojom je zagrebački Županijski sud zakonitima proglasio Uskokove dokaze protiv četvorice bivših ministara i županjskog gradonačelnika Damira Juzbašića koji su u aferi 'Po babi i stričevima' osumnjičeni za korupciju.

7
Zamolba za odgodu ročišta u kontekstu prava na obranu · U središtu

Datum: 8.12.2023

U pojedinim situacijama neprihvaćanje zamolbe okrivljenika za odgodu ročišta može implicirati povredu prava na obranu, a što u konačnici može rezultirati i bitnom povredom odredba prekršajnog postupka, pa ćemo u ovom članku prikazati takvu situaciju kroz jednu noviju odluku Vrhovnog suda RH.

8
Sudska nadležnost u odnosu na države nečlanice EU-a · Izbor dana

Datum: 8.12.2023

U predmetu između tužitelja koji ima prebivalište/sjedište u RH i tuženika koji ima prebivalište/sjedište u trećoj državi (nečlanici EU) nadležnost suda se određuje primjenom odredbi Uredbe Bruxelles I. (preinačena).

9
Provjera stranih ulaganja u EU puna 'rupa' - Europski revizorski sud · Dnevne novosti

Datum: 8.12.2023

ZAGREB, 7. prosinca 2023. (Hina) - Nadzor potencijalno štetnih stranih ulaganja u EU pun je rupa jer šest zemalja, uključujući Hrvatsku, još ne provjerava, a ostale zemlje se razlikuju u definiciji strateških sektora, upozorio je Europski revizorski sud (ECA).

10
Sabor danas o plaćama u državnoj službi i javnim službama · Dnevne novosti

Datum: 7.12.2023

ZAGREB, 6. prosinca 2023. (Hina) - Hrvatski sabor će danas raspravljati o prijedlozima Zakona o državnim službenicima i o plaćama u državnoj službi i javnim službama .

11
Nekić: Najveće povećanje grupi u kojoj su branitelji sa 20 posto invaliditeta · Dnevne novosti

Datum: 7.12.2023

ZAGREB, 6. prosinca 2023. (Hina) - Državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Nekić najavio je u srijedu da će osnovica od koje se određuje iznos osobne invalidnine i druga braniteljska prava, biti znatno veća od sadašnje te da će najveće povećanje dobiti grupa u kojoj su branitelji sa 2...

12
Brnjac: Odluke o razvoju turizma spuštaju se na lokalne jedinice · Dnevne novosti

Datum: 7.12.2023

ZAGREB, 6. prosinca 2023. (Hina) - Ministrica turizma Nikolina Brnjac istaknula je u srijedu u Saboru da će novi Zakon o turizmu omogućiti lokalnim jedinicama da donose odluke o svom turističkom razvoju na temelju egzaktnih podataka.

13
Tribina: Zakon o hrvatskom jeziku nam ipak treba · Dnevne novosti

Datum: 7.12.2023

ZAGREB, 6. prosinca 2023. (Hina) - Zakon o hrvatskom jeziku ipak nam je potreban i to u mjeri da budemo uljuđena država i da se držimo pravila kako bismo se mogli razumjeti, suglasili su se sudionici  tribine "Ljubav prema materinskom jeziku" koju je organizirao Centar za promicanje tolerancije i oč...

14
Hrvati zainteresirani za europske izbore · Dnevne novosti

Datum: 7.12.2023

ZAGREB, 6. prosinca 2023. (Hina) - Za europske izbore koji će se održati sredinom iduće godine zainteresirano je 57 posto Hrvata, što je identično prosjeku na razini Europske unije, pokazuje istraživanje Eurobarometra koje je predstavljeno u srijedu u uredu Europskog parlamenta u Zagrebu.

15
USKOK optužio još jednu skupinu zbog davanja mita za lažne covid potvrde · Dnevne novosti

Datum: 7.12.2023

ZAGREB, 6. prosinca 2023. (Hina) - Uskok je nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom, podigao optužnicu protiv još jedne skupine od 14 osumnjičenih zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida.

16
Hrvatski mehanizam ujednačavanja sudske prakse pred sudom Europske unije: je li ipak prihvatljiv? · Izbor dana

Datum: 7.12.2023

Iako hrvatski pravosudni sustav ne poznaje institut presedana tipičan za common law pravne sustave, ipak postoje unutarnji mehanizmi čiji je cilj osigurati usklađenost sudske prakse unutar hrvatskih sudova. Jedan takav ogleda se u obvezatnosti pravnih shvaćanja sjednica sudskih odjela i sjednica s...

17
Kratki prikaz novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima · U središtu

Datum: 7.12.2023

Trenutno se u proceduri u Hrvatskom saboru nalazi novi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima . Autorica u članku ukratko izlaže najvažnije novosti koje bi Zakon trebao donijeti s posebnim osvrtom na obvezu javne objave svih sudskih odluka kojima se završava postupak.  

18
EU se mora snažnije boriti protiv seksualnog zlostavljanja djece · Dnevne novosti

Datum: 7.12.2023

BRUXELLES, 6. prosinca 2023. (Hina) – Pružatelji internetskih usluga moraju preuzeti odgovornost za sadržaje seksualnog zlostavljanja djece, a Europska unija poduzeti radikalne mjere u provedbi alata koje već ima na raspolaganju, rekli su u srijedu u Bruxellesu predstavnici inicijative Justice Initi...

19
Nova presuda ESLJP-a: F.S. protiv Hrvatske · Dnevne novosti

Datum: 6.12.2023

Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) je dana 5. prosinca 2023. objavio presudu u predmetu F.S. protiv Hrvatske kojom je utvrdio prigovore podnositelja o izloženosti ponižavajućem postupanju (članak 3. Konvencije ) i povredi prava na slobodu (članak 5. Konvencije ) nedopuštenim.

20
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći · Dnevne novosti

Datum: 6.12.2023

ZAGREB, 5. prosinca 2023. (Hina) -  Prijedlogom Zakona o humanitarnoj pomoći  jačaju se mehanizmi kontrole u cilju sprečavanja zloupotrebe prikupljenih sredstava, a država jamči građanima da će svaki njihov euro biti uplaćen u prave ruke, rekla je u utorak u Saboru državna tajnica Ministarstva rada ...

21
Hrvatski sabor danas o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu · Dnevne novosti

Datum: 6.12.2023

ZAGREB, 5. prosinca 2023. (Hina) - Hrvatski sabor će danas raspraviti konačni prijedlog Zakona o turizmu kojim se predviđaju veća odgovornost i obveze turističkih zajednica i lokalnih vlasti te naglašava važnost održivog upravljanja turizmom.

22
Predstavljena aplikacija e-Zakup · Dnevne novosti

Datum: 6.12.2023

ZAGREB, 5. prosinca 2023. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede u utorak je predstavilo novu aplikaciju e-Zakup - programsko rješenje za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem koja značajno pridonosi procesu digitalizacije.

23
Invalidska mirovina · Izbor dana

Datum: 6.12.2023

U vrijeme kada je tužitelj podnio zahtjev za isplatu naknade plaće (31. srpnja 2017.) na snazi više nije bio Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju prema kojem Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje preuzima obvezu isplate naknade plaće radnicima ako njihovi poslodavci tu obvezu ne mogu izvrš...

24
Konkurencija u javnoj nabavi EU-a zamjetno oslabila · Dnevne novosti

Datum: 6.12.2023

ZAGREB, 5. prosinca 2023. (Hina) - Konkurencija u javnoj nabavi u 27 zemalja EU-a oslabila je u proteklih deset godina, uz znatno više javnih natječaja sa samo jednom prijavljenom kompanijom i učestalom praksom izravnog dogovaranja nabave, utvrdio je Europski revizorski sud.

25
Hrvatska i Južna Australija potpisali Memorandom o suglasnosti o suradnji · Dnevne novosti

Datum: 6.12.2023

ZAGREB, 5. prosinca 2023. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman potpisao je u utorak u Adelaideu s predsjednikom vlade Južne Australije Peterom Malinauskasom Memorandum o suglasnosti o suradnji između hrvatske Vlade i Vlade savezne države Južne Australije.

26
Pomorski redari - novi nadzornici pomorskog dobra · U središtu

Datum: 6.12.2023

Novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama bitno je drugačije uredio pitanje nadzora reda na pomorskom dobru. Osim službenika ministarstva i lučkih kapetanija koji obavljaju poslove inspekcijskog nadzora pomorskog dobra, uvedeni su pomorski redari lokalnih samouprava.

27
BiH: Vlasti u RS novim Zakonom o imunitetu pokušavaju zaštiti Dodika · Dnevne novosti

Datum: 6.12.2023

SARAJEVO , 5. prosinca 2023. (Hina) - Vladajuća struktura u Republici Srpskoj planira usvojiti Zakon o imunitetu za sve dužnosnike tog entiteta kojim bi oni bili izuzeti od mogućeg kaznenog progona, što oporba tumači kao pokušaj da se zaštiti predsjednika RS Milorada Dodika, kojega čeka suđenje zbog...

28
Radnicima od 1. siječnja rastu neoporezivi primici koje im poslodavci mogu isplatiti · Dnevne novosti

Datum: 5.12.2023

ZAGREB, 4. prosinca 2023. (Hina) - Pravilnikom o porezu na dohodak  čije su izmjene i dopune objavljene početkom prosinca u Narodnim novinama, a većina ih stupa na snagu početkom iduće godine, zaposlenicima će u brojnim kategorijama porasti iznosi neoporezivih primitaka koje im poslodavci mogu is...

29
Sabor danas o rastu nacionalne naknade za starije · Dnevne novosti

Datum: 5.12.2023

ZAGREB, 4. prosinca 2023. (Hina) - Vladin prijedlog da se od 1. siječnja iduće godine iznos nacionalne naknade za starije osobe sa sadašnjih 120  podigne na 150 eura te da se olakšaju kriteriji za njezino dobivanje, tema je o kojoj će danas raspravljati Hrvatski sabor.

30
Novi Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara olakšava unos baštine u Registar · Dnevne novosti

Datum: 5.12.2023

ZAGREB, 4. prosinca 2023. (Hina) - Novi Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara olakšat će unošenje baštine u Nacionalni registar, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u povodu javnoga savjetovanja o nacrtu toga Zakona u ponedjeljak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnic...

31
Zagrebački sud odbio izručenje BBB-a Grčkoj, pritvoreni u Ateni iznose obrane · Dnevne novosti

Datum: 5.12.2023

ZAGREB, 4. prosinca 2023. (Hina) - Zagrebački Županijski sud u ponedjeljak je odbio izručiti pripadnika Bad Blue Boysa za kojim je Grčka raspisala europski uhidbeni nalog zbog navijačkih nereda u kolovozu od kojih su u grčkim zatvorima 102 Dinamova navijača, a prva skupina pritvorenih danas je u Ate...

32
Istraživanje: Osobe s invaliditetom posao traže više od godinu dana · Dnevne novosti

Datum: 5.12.2023

ZAGREB, 4. prosinca 2023. (Hina) - Istraživanje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada pokazalo je da 54 posto osoba s invaliditetom posao traži više od godinu dana, a gotovo polovica ih se na neki način osjeća diskriminirano na većini natječaja za posao.

33
Vijeće EU-a usvojilo stajalište o novoj Direktivi o vozačkim dozvolama · Dnevne novosti

Datum: 5.12.2023

BRUXELLES, 4. prosinca 2023. (Hina) - Ministri prometa država članica Europske unije usvojili su u ponedjeljak zajedničko stajalište o novim pravilima u području sigurnosti na cestama, koja uključuju Direktivu o vozačkim dozvolama i razmjenu informacija o prometnim prekršajima.

34
Agencija za zaštitu osobnih podataka: objava fotografije s privatnog Facebook profila na portalu · U središtu

Datum: 5.12.2023

Agencija za zaštitu osobnih podataka (dalje u tekstu: AZOP) 1  je zaprimila zahtjev za utvrđivanje povrede prava na zaštitu osobnih podataka u kojem podnositeljica zahtjeva ističe kako je dana 14. ožujka 2023. na određenoj internetskoj stranici (portalu) te na stranici društvene mreže Facebook ob...

35
Odgovornost Republike Hrvatske · Izbor dana

Datum: 5.12.2023

Zbog povrede Ustavom i Konvencijom zajamčenog prava vlasništva, Republika Hrvatska je dužna vlasnicima stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci naknaditi štetu u visini razlike između odgovarajuće najamnine koju je vlasnik tog stana mogao ostvariti i zaštićene najamnine koju je ostvario od zaštić...

36
Australija će početi pregovore s RH o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja 2024. · Dnevne novosti

Datum: 5.12.2023

ZAGREB/CANBERRA, 4. prosinca 2023. (Hina) - Australija će započeti pregovore s Hrvatskom o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sljedeće godine, najavljeno je u ponedjeljak u Canberri na sastanku ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana s australskom kolegicom Penny W...

37
Zašto cure informacije s Ustavnog suda Republike Hrvatske? · Kolumne

Datum: 5.12.2023

Za potrebe ovoga teksta pod curenjem informacija bismo podrazumijevali situaciju u kojoj se neki podaci koji se odnose na postupanje državnog tijela, odnosno ovdje Ustavnog suda, nađu u javnosti putem nekih medija unatoč činjenici kako se radi o informacijama koje su po slovu Poslovnika Ustavnog su...

38
Šimpraga: Hrvatska dosegnula visoke standarde u zaštiti temeljnih prava · Dnevne novosti

Datum: 4.12.2023

ZAGREB, 1. prosinca 2023. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga rekla je na konferenciji u povodu 75. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a da je Hrvatska u više od 30 godina dosegnula visoke standarde u zaštiti osnovnih prava i sloboda, ali i upozorila na diskriminaciju i p...

39
Kroflin: Nisu još poznati učinci novog Zakona o plaćama · Dnevne novosti

Datum: 4.12.2023

ZAGREB, 1. prosinca 2023. (Hina) - Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin upozorio je u petak da nisu poznati učinci novog Zakona o plaćama i kriteriji sustava ocjenjivanja koji bi se mogao koristiti za kažnjavanje zaposlenika ako iz nekog razloga dođu u s...

40
Udruge: Novi Pravilnik o ambalaži ne rješava problem zagađenja plastikom · Dnevne novosti

Datum: 4.12.2023

ZAGREB, 2. prosinca 2023. (Hina) - Udruge iz Platforme za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom upozorile su da novi Pravilnik o ambalaži Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ne rješava problem zagađenja plastikom, te izrazile ogorčenost sadržajem i načinom njegova usvajanja.

41
USKOK optužio petu skupinu zbog davanja mita za lažne covid potvrde · Dnevne novosti

Datum: 4.12.2023

ZAGREB, 1. prosinca 2023. (Hina) - USKOK je u petak, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao petu optužnicu zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida kojom je obuhvaćeno 12 okrivljenika.

42
HND pokrenuo peticiju protiv ''Zakona opasnih namjera'' · Dnevne novosti

Datum: 4.12.2023

ZAGREB, 1. prosinca 2023. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u petak je pokrenulo peticiju kojom se traži od Vlade da odustane od uvođenja novog kaznenog djela 'Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje' smatrajući da je riječ o ''Zakonu opasnih namjera'' protiv novinarske p...

43
Upravni sud odbio Barbarićev zahtjev da se poništi rješenje o rušenju vile na Hvaru · Dnevne novosti

Datum: 4.12.2023

SPLIT, 1. prosinca 2023. (Hina) - Na splitskom Upravnom sudu u petak je nepravomoćnom presudom odbio tužbeni zahtjev predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile na Hvaru.

44
EU: dogovor o zaštiti digitalnih uređaja od hakerskih napada · Dnevne novosti

Datum: 4.12.2023

BRUXELLES, 1. prosinca 2023. (Hina) - Pregovarači država članica EU-a i Europskog parlamenta postigli su u noći na petak politički dogovor o novom aktu o kibernetičkoj otpornosti koji je namijenjen za zaštitu elektroničkih uređaja poput osobnih računala ili mobitela od hakerskih napada, što je prvi ...

45
Ocjenjivanje i vrednovanje rada državnih službenika u RH · U središtu

Datum: 4.12.2023

U kontekstu Prijedloga zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama , u članku se analizira reguliranje instituta vrednovanja rada državnih službenika te sustav ocjenjivanja koji se provodi u Republici Hrvatskoj.

46
Prva godina primjene Novele ZPP-a iz 2022.: Praksa sudova s posebnim osvrtom na recentnu praksu VSRH-a · Izbor dana

Datum: 4.12.2023

Na IUS-INFO pravnom praktikumu vidjet ćemo kako u praksi funkcioniraju novine koje je u parnični postupak uvela posljednja novela Zakona o parničnom postupku. Među ostalim, proći će se sva bitna pitanja o tome kako napisati valjan prijedlog za dopuštenje revizije i koje su novosti u sporovima male...

47
Nova presuda ESLJP-a: Zahtila i Koletić protiv Hrvatske · Dnevne novosti

Datum: 1.12.2023

Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) je dana 30. studenog 2023. objavio odluku u predmetu Zahtila i Koletić protiv Hrvatske kojom je izbrisao zahtjev podnositelja s liste slučajeva. Podnositelji zahtjeva prigovorili su, temeljem članaka 3. i 14. Konvencije , neodgovarajućem i neu...

48
Nova presuda ESLJP-a: Trumbić protiv Hrvatske · Dnevne novosti

Datum: 1.12.2023

Dana 30. studenog 2023. Europski sud za ljudska prava (dalje: Sud) je u predmetu Trumbić protiv Hrvatske objavio odluku o nedopuštenosti utvrdivši da je zahtjev podnositeljice podnesen zbog navodne povrede prava na dom, očigledno neosnovan.

49
Sabor danas o izmjenama Zakona o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija · Dnevne novosti

Datum: 1.12.2023

ZAGREB, 1. prosinca 2023. (Hina) - Hrvatski sabor u petak će raspraviti izmjene Zakona o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija kojim se žele ukloniti mogućnosti različitog tumačenja, prvenstveno u pogledu različitog tumačenja primjene važećeg Zakona te Stečajnog zakona.

50
Jača zaštita građana kroz novu zakonsku regulativu doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja · U središtu

Datum: 1.12.2023

Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i ugovor o doživotnom uzdržavanju, iako vrlo sličnih naziva i karakteristika, sklapanjem proizvode istu pravnu posljedicu, ali s različitim vremenom nastupa pravnog učinka.

Uključi filtre Isključi filtre
Vrsta