c S
Dnevne novosti

Vlada: Hrvati oslobođeni, njihovu djecu što brže integrirati u društvo

02.06.2023 07:20 ZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina) - Viši sud u Ndoli oslobodio je osmero hrvatskih državljana jer optužba nije dokazala trgovinu ljudima i krivotvorenje dokumenata o posvajanju, priopćila je hrvatska vlada, dodavši da je njihovu posvojenu djecu sad potrebno što brže i lakše integrirati u hrvatsko društvo. 
"Sutkinja je u svojoj odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni", navodi se u priopćenju vlade. 

Banski dvori navode da je od trenutka njihova pritvaranja pa do završetka sudskog postupka hrvatska država štitila prava i interese svojih državljana, uključujući prava četvero djece, koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. "To smo činili pružajući im potrebnu konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje". Djeca se, zajedno s roditeljima, vraćaju u Hrvatsku, "te im je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u naše društvo", zaključuje se u vladinu priopćenju. 

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izjavio je u danas da će oslobođenim Hrvatima i njihovoj djeci biti organiziran najbrži mogući transfer u domovinu.  Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić kazala je da bi to moglo biti već danas. 

Osmero Hrvata uhićeno je u Zambiji prije sedam mjeseci zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.