c S
Dnevne novosti

Stečaj Radija 101: Vlasnik ne predaje popis imovine

21.06.2024 08:15 ZAGREB, 20. lipnja 2024. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu je u postupku za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečaja Radija 101 d.o.o., nekad legendarnog zagrebačkog radija ugašenog 2021., ponovno naredio vlasniku Thomasu Alexanderu Thimmeu da preda popis imovine i obaveza tvrtke.

Sudskim rješenjem naređuje se odgovornoj osobi Radija 101 da u roku od osam dana dostavi pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju tvrtke u kojem će, među ostalim, biti naznačeni podaci o imovini dužnika - popis nekretnina i pokretnina koje čine imovinu dužnika te gdje se te stvari nalaze, zatim gdje se nalaze i kome pripadaju tuđe stvari na kojima dužnik ima određena imovinska prava.

Osim toga, zatražen je i pisani odgovor bivšeg vlasnika ima li Radio 101 d.o.o. kakvu novčanu ili koju drugu tražbinu, koja druga prava čine imovinu dužnika, ima li na računima dužnika i kod koga novac te ima li dužnik kakvu drugu imovinu. Ako osoba ovlaštena za zastupanje dužnika u roku iz ne dostavi pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju dužnika, sud može odrediti saslušanje. 

"U slučaju neodazivanja na saslušanje, sud može ranijoj osobi ovlaštenoj za zastupanje dužnika odrediti dovođenje, a u slučaju nedavanja potrebnih podatka i obavijesti, kaznit će ga novčanom kaznom u iznosu do 1.320 eura", ističe se u odluci sutkinje Ines Božić.

Sudski zaključak uslijedio je nakon pokretanja postupka za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečaja Radija 101 d.o.o. u svibnju i to na prijedlog vjerovnika Ilka Dugandžića koji potražuje preko 41.500 eura. Tada je i Thimme bio prvi puta pozvan da prijavi imovinu Radija 101. 

Stojedinica prestala emitirati 2021. nakon 37 godina

No, osim naredbe vlasniku, Trgovački sud u Zagrebu pozvao je Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) da za potrebe stečajnog postupka dostavi uvjerenje je li Radio 101 upisan kao nositelj žiga, patenta ili nekog drugog prava industrijskog vlasništva.

Trgovački sud u Zagrebu još je 2022. prekinuo predstečaj Radija 101 d.o.o., bivšeg koncesionara frekvencije 101 MHz, do pravomoćne presude Upravnog suda o tužbi protiv rješenja kojim je ta koncesija bila dodijeljena Top Radiju d.o.o. Vlasnik Radija 101 Thomas Alexander Thimme još je sredinom listopada 2021., nakon prestanka emitiranja, zatražio produljenje roka za otvaranje predstečaja navodeći da plan restrukturiranja tvrtke namjerava dopuniti uz planirano vraćanje koncesije za emitiranje radijskog programa. Odnosno, kako se navodilo, radijski program trebao se bazirati na zamjenskoj digitalnoj koncesiji za koju bi natječaj tek trebao biti objavljen.

U dokumentaciji za pokretanje predstečaja bile su navedene i obaveze Radija 101 prema kreditorima. Najviše, čak 7,3 milijuna kuna, prema tvrtki Impossibile Egressus kojoj je na čelu Thomas Alexander Thimme, a i on je osobno naveden kao kreditor koji potražuje oko 33.000 kuna. Kao kreditori navedeni su berlinski Power radio i zagrebački My power station, prijavljen na istoj adresi kao i Radio 101, s nešto više od 1,5 milijuna kuna nepodmirenih obaveza.

Radio 101 prestao je emitirati nakon 37 godina 31. svibnja 2021. u ponoć jer mu u svibnju nije bila produljena koncesija zbog nepotpune dokumentacije.