c S
Dnevne novosti

Male otočne države ugrožene klimatskim promjenama slave odluku Svjetskog pomorskog suda

22.05.2024 08:00 BERLIN, 21. svibnja 2024. (Hina/Reuters) – Svjetski pomorski sud u utorak je presudio da staklenički plinovi predstavljaju zagađenje mora, što je velika pobjeda za male otočne države kojima prijeti nestanak zbog globalnog zagrijavanja i rasta razine mora.

U svojoj prvoj presudi ikad povezanoj s klimatskim promjenama, Međunarodni sud za pravo mora (ITLOS) zaključio je da su emisije od fosilnih goriva i drugih štetnih plinova koje ocean apsorbira zagađenje mora. Ova odluka, odnosno „savjetodavno mišljenje” koje bi ipak moglo služiti kao presedan u drugim slučajevima, poziva države da učine više za borbu protiv klimatskih promjena nego što je predviđeno Pariškim sporazumom iz 2015. godine.

„Ono što se danas dogodilo je da su se na ovom sudu sastali pravo i znanost i oboje su pobijedili”, rekla je Cheryl Bazar, veleposlanica Bahama u Europskoj uniji. Njezina država jedna je od devet koje su pokrenule proces pred ITLOS-om. 

Male otočne države, bez ekonomske moći, ali najizloženije klimatskim promjenama, dugo se osjećaju zanemarenima na klimatskim skupovima na kojima se iznose obećanja za redukciju emisija stakleničkih plinova za koje znanstvenici upozoravaju da su nedovoljne ako se žele izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena. 

„Mišljenje ITLOS-a usmjeravat će naš budući pravni i diplomatski rad na zaustavljanju nedjelovanja koje nas je dovelo na rub nepovratne katastrofe”, rekao je premijer Antigue i Barbude Gaston Browne. No, put prema udruženom svjetskom djelovanju nije jednostavan.

Kina, najveći svjetski emiter stakleničkih plinova, na sudu je argumentirala kako nema autoritet donositi savjetodavna mišljenja, tvrdeći da to može fragmentirati međunarodno pravo. Uz Bahame, proces su pokrenuli Palau, Vanuatu, St. Lucia, St. Vincent i Grenadines te St. Kitts i Nevis.