c S
Dnevne novosti

Grad Zagreb uspješno uveo prvu fazu sustava za transparentno upravljanje proračunom

18.06.2024 08:05 ZAGREB, 17. lipnja 2024. (Hina) - Grad Zagreb je uspješno isplatio svibanjske plaće za 16 ureda Gradske uprave kroz novi jedinstveni računovodstveno- informatički sustav Riznice - Centralni obračun plaća, koji omogućuje učinkovitije upravljanje gradskim proračunom.

“Riznica je sustav upravljanja financijama grada kroz jedinstveni račun, koji nam omogućuje bolju kontrolu upravljanja novcem”, izjavila je u ponedjeljak zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Danijela Dolenec. Uvođenjem riznice se dobiva potpun i pravodoban uvid u trošenje proračuna, unapređuje planiranje i izvršenje proračuna te smanjuje mogućnost zloupotreba.

Projekt Riznice iziskuje višegodišnju provedbu. Prvu fazu predstavlja prelazak na jedinstveni sustav isplate plaća (COP) koji se upravo provodi, dok druga faza podrazumijeva primjenu jedinstvenoga poslovnoga informacijskog sustava koji omogućuje efektivno upravljanje financijama 16 ureda gradske uprave i svih 340 ustanova. Do kraja ove godine COP će osim u Gradskoj upravi bit će proveden u svih 340 gradskih ustanova: u vrtićima, školama, kulturnim, socijalnim i zdravstvenim ustanovama.

U tijeku je i priprema tehničke specifikacije za drugu fazu, Enterprise Resource planning (ERP) modul Riznice, koji će omogućiti bolju kontrolu nad svim prihodima i rashodima u odnosu na proračun.

Pokretanje javne nabave za ERP modul Riznice planiran je ove godine, a implementacija za Grad Zagreb i sve proračunske korisnike planirana je do kraja 2025. godine.