c S
Dnevne novosti

Bačić: Prioritet će biti dostupno stanovanje za mlade

21.05.2024 08:15 ZAGREB, 20. svibnja 2024. (Hina) - Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je u ponedjeljak da će prioriteti tog ministarstva u novom mandatu biti nastavak obnove nakon potresa, omogućavanje dostupnog stanovanja mladima i novi zakon o prostornom uređenju.

Prioritet će biti nastavak postignute dinamike obnove na području zagrebačkog i petrinjskog potresa, vezano uz javne zgrade i privatnu imovinu, poručio je ministar Bačić u izjavi novinarima nakon prve sjednice nove Vlade.

Dodao je i da informacije o postpotresnoj obnovi više neće biti na svim sjednicama Vlade, već će o tome biti riječi jednom mjesečno. "Prva sjednica Vlade u mjesecu imat će na dnevnom redu informaciju o stanju obnove tako da ću ubuduće, kao potpredsjednik Vlade zadužen i za obnovu, jednom mjesečno izvještavati Vladu, a time i javnost, o dinamici obnove", rekao je.

Kao drugi prioritet izdvojio je donošenje nacionalnog plana stambene politike za koji je rekao da bi kroz mjesec dana trebao biti u javnom savjetovanju. "Bit će to prva stambena strategija donesena od uspostave hrvatske samostalnosti, a kojom želimo mladim ljudima učiniti priuštivim i dostupnim stanove ili kuće", istaknuo je.

Kao treći prioritet istaknuo je donošenje novoga zakona kojim će se pristupiti sustavnijem prostornom uređenju u Hrvatskoj. Rekao je i da će se vjerojatno povećati plaće ministara i državnih dužnosnika.

"To je nešto što je pred nama. U idućih nekoliko tjedana, ili mjesec do dva, sigurno ćemo predložiti da se i taj dio riješi", izjavio je Bačić te dodao da ministri trenutno ne primaju odgovarajuću plaću za ono što rade. Smatra da plaću ministara i drugih državnih dužnosnika treba uskladiti s povećanjima plaća u realnom sektoru i plaćama ostalih zaposlenika u Hrvatskoj te podsjetio da je prosječna plaća oko 1.250 eura.

Potvrdio je da je donirao HDZ u parlamentarnoj kampanji sa 2.000 eura, što je i prijavljeno. Dodao je i kako je time učinio isto što i brojni drugi njegovi kolege, HDZ-ovi ministri i dužnosnici, kao i zastupnici. Kaže i da nije do sada razmišljao hoće li donirati i stranačku kampanju za europske izbore.