c S
Dnevne novosti
Saborski klubovi o prijedlozima za usklađivanje zakona s novim ustavnim odredbama 10.07.2010 07:05 ZAGREB, 8. srpnja 2010. Saborski su klubovi podržali prijedloge usklađivanja nekoliko zakona s novim ustavnim odredbama, pri čemu je Arsen Bauk (SDP) podsjetio da je Sabor već izravno primijenio izmijenjeni Ustav, kad je natpolovičnom većinom svih zastupnika brod Hrvatske ratne mornarice uputio u Italiju, kako bi pratio jednu neretvansku lađu.
"Dva dana nakon što smo promijenili Ustav, mi smo bez donošenja zakona primijenili nove ustavne odredbe i to bih povezao i s drugim aktualnim temama, poput sindikalnog referenduma ili izbora ustavnih sudaca", rekao je Bauk u raspravi o izmjenama dvaju zakona na temelju kojih će se pripadnici hrvatskih Oružanih snaga u mirovne misije slati natpolovičnom, a ne više dvotrećinskom saborskom većinom, ako se s tim suglasi Predsjednik Republike.

Bauk je pozvao i druga ministarstva i tijela izvršne vlasti da što prije pripreme zakonske izmjene na temelju novih ustavnih odredbi "kako nam se predsjednica Ustavnog suda više ne bi izletavala u medijima oko toga što treba primijeniti, a što ne".

Klubovi su pozdravili donošenje zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, na temelju kojega će se ovrhe provoditi putem jedne institucije, a nadležna tijela više neće morati tragati za računima različitih banaka, nego će one svoje dokumente dostavljati posebnoj agenciji. Ana Lovrin (HDZ) uvjerena je da će predloženi zakon otkloniti frustracije građana koji u ruci imaju pravomoćno sudsko rješenje, ali su prisiljeni "gledati dužnike kako se bahate i raspolažu svojim novcem, do kojeg vjerovnici ne mogu doći".

Prijedlog je pozdravila i Nada Čavlović Smiljanec (SDP), ali i podsjetila da je do prije pet godina ovrhu novčanih sredstava provodila FINA, no da su "taj posao preko noći dobile poslovne banke, nakon čega su nastali problemi".