c S
Dnevne novosti

Dan očeva, 19. ožujka - u Hrvatskoj očinski dopust koristilo 12.650 očeva

20.03.2023 06:40 ZAGREB, 18. ožujka 2023. (Hina) - Od 1. kolovoza prošle godine, kada je uveden, očinski je dopust koristilo ukupno 12.650 očeva, od čega u siječnju ove godine 2.301 otac, naveo je Središnji državni ured za demografiju i mlade u povodu Dana očeva,19. ožujka.
U povodu toga Dana, Ured ističe važnost ravnopravnog roditeljstva i jednako važne uloge oca i majke u djetetovu životu. Želimo naglasiti neprocjenjivu ulogu očeva od najranije djetetove dobi, naglašava Ured i podsjeća da je država očevima to i formalno omogućila uvođenjem očinskog dopusta od 10 ili 15 dana u slučaju rođenja blizanaca ili više djece, koji se može iskoristiti u prvih 6 mjeseci djetetova života. Naknadu za trošak plaće roditelja u cijelosti snosi država. 

Ured podsjeća i da je novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskom potporama država povećala maksimalni iznos naknade koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta na 7.500 kuna. U prošloj godini rodiljni je dopust koristilo 157 očeva, a roditeljski 1.988 očeva. 

Za aktivniji angažman očeva važna je i proaktivna podrška poslodavaca koja je potvrđena kroz DADFORCE standard koji je povodom Dana očeva, drugi puta za redom dodijeljen tvrtki INA, priopćili su u subotu iz te tvrtke. U odnosu na nacionalne podatke od četiri posto, INA se može pohvaliti s čak 28 posto očeva koji koriste roditeljski dopust, navode iz INE i dodaju kako su jedna od rijetkih kompanija u kojoj i žene i muškarci podjednako izostaju zbog bolesti djeteta.