c S
Dnevne novosti

Grad Zagreb: Počela isplata novčane naknade i uskrsnice umirovljenicima

17.03.2023 07:05 ZAGREB, 16. ožujka 2023. (Hina) - Grad Zagreb je izvijestio u četvrtak poslijepodne da je u tijeku isplata novčane naknade umirovljenicima za mjesec ožujak 2023. te uskrsnica u iznosu od 26,54 eura.
Naknada se isplaćuje putem tekućih računa i putem Hrvatske pošte za postojeće korisnike, a pravo na nju su ostvarili umirovljenici kojima je ukupni prihod jednak ili manji od 238,90 eura mjesečno.

Sukladno Izmjenama i dopuni Odluke o socijalnoj skrbi, usvojenih na sjednici Gradske skupštine u veljači ove godine, a koja je na snagu stupila 8. ožujka, povećan je dohodovni cenzus za stjecanje prava na novčanu naknadu umirovljenicima s 225,63 eura na 238,90 eura mjesečno.

Poziva se sve umirovljenika koji spadaju u tu kategoriju, a koji imaju prebivalište u gradu Zagrebu neprekidno pet godina prije podnošenja zahtjeva i koji se do sada nisu javili, da predaju zahtjev i ostvare pravo na isplatu novčane naknade umirovljenicima.

Zahtjevi se mogu predati na adresi Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nova cesta 1 ili na e-mail adresu umirovljenici@zagreb.hr.

Prema novoj Odluci, prvi put pravo na uskrsnicu, u iznosu od 26,54 eura/ 200 kuna, ostvaruju i korisnici doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu kao i korisnici prava na nacionalnu naknadu za starije osobe koji su podnijeli zahtjev Gradu Zagrebu u svrhu ostvarivanja navedenog prava.

Također, redovna isplata novčanih naknada započela je sljedećim korisnicima: za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja korisnicima novčane naknade umirovljenicima; doplatka za pomoć i njegu i osobne invalidnine; osobama kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja; za osobne potrebe (džeparac) korisnicima doma za starije; korisnicima prava na nacionalnu naknadu za starije osobe; i korisnicima prava na doplatak za djecu.

Korisnici koji isplatu nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate nakon čega neće biti moguća retrogradna isplata za navedeni mjesec, priopćio je Ured gradonačelnika.