c S
Dnevne novosti
Sabor danas o obnovi Zagreba od potresa 28.07.2020 07:30 SABORNICA
ZAGREB, 27. srpnja 2020. (Hina) - Hrvatski sabor ovaj tjedan očekuje vrlo intenzivan rad, raspravljat će o obnovi Zagreba i njegove okolice od posljedica potresa 22. ožujka, o premijerovu Izvješću o sastanku Europskog vijeća te o nekim zakonima financijske naravi. 
Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, Saboru je sa svoje prve sjednice predložila nova Vlada. Taj zakon treba osigurati temeljne principe organizirane obnove po svim pravilima struke i na način da se sačuva povijesna i umjetnička vrijednost Zagreba, rekao je premijer Andrej Plenković izražavajući želju da se o zakonu postigne što širi konsenzus i s drugim strankama i sa svim dionicima obnove. „Želimo da zakonski okvir za obnovu Zagreba bude jasan, transparentan i provediv", poručio je te istaknuo da je posebno važno pitanje konstrukcijske obnove zgrada i modela financiranja.

Po predloženom zakonu, koji ide na prvo saborsko čitanje, konstrukcijska obnova zgrada financirala bi se po modelu da 60 posto financira Vlada, a po 20 posto vlasnici i jedinice lokalne samouprave. Formirat će se i Fond za obnovu koji će, osim same provedbe obnove, biti zadužen i za prikupljanje sredstava i predstavljat će svojevrsni One stop shop za sve građane koji su pogođeni potresom. Vlada će i dalje nastaviti tražiti izvore financiranja obnove, do sada je rebalansom proračuna i sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša osigurano 100 milijuna kuna za interventne aktivnosti na krovovima, dimnjacima, dizalima i zabatnim zidovima te 41 milijun kuna za kondenzacijske bojlere.

Sa Svjetskom bankom dogovoren je zajam od 200 milijuna dolara za obnovu zdravstvenih i školskih ustanova, a razgovara se s Razvojnom bankom Vijeća Europe za povoljne kredite. Podnesen je i zahtjev za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, a odluka o isplati akontacije u iznosu 89 milijuna eura trebao bi biti isplaćen već početkom kolovoza, dok je ukupan iznos tih sredstava oko 500 milijuna eura. Štete od potresa na 25 tisuća zgrada procjenjuju se na oko 11,5 milijardi eura.

U srijedu će Sabor raspravljati o Izvješću predsjednika Vlade o sastanku Europskog vijeća koji bi obuhvatio i izvješće o hrvatskom predsjedanju, a u četvrtak o zakonima o potvrđivanju nekih međunarodnih financijskih ugovora. Glasovanje o raspravljenim točkama bilo bi u petak i kako sada stvari stoje, Sabor bi time zaključio srpanjsko zasjedanje, a zastupnici bi se ponovno okupili koncem kolovoza, odnosno na samom početku rujna.Novi saziv Sabora konstituiran je u prošlu srijedu, izabrao je svoje vodstvo i nekoliko odbora te iskazao povjerenje novoj Vladi i njenom programu.