c S
Dnevne novosti
HURS i INAŠ protiv prodaje dijela HEP-a za otkup INA-e od MOL-a 23.01.2017 07:25 ZAGREB, 21. siječnja 2017. (Hina), Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević, Vladinu najavu o privatizaciji HEP-a po modelu inicijalne javne ponude (IPO) radi otkupa vlasničkog udjela MOL-a u INI, ocijenio je u subotu ishitrenom i neprihvatljivom, rekavši kako ne želi da se u HEP ponove pogreške koje su se dogodile u INI. 
U HURS-u priroritetnim nacionalnim interesom smatraju postizanje energetske učinkovitosti i standarda u kojem bi građanima i poduzetnicima u Hrvatskoj osnovni energenti bili dostupni kako bi se omogućio dostojanstven život i primjereni uvjeti za gospodarsku aktivnost. Zato je potrebno raspraviti modalitete i postići širi koncenzus o načinu provedbe, kazao je Matijašević na konferenciji za novinare. 

Ustvrdio je da je aktualna Vlada nastavila s 'neodgovornom politikom' ne rukovodeći se načelom je li donesene odluke moguće provesti te kolika je njihova cijena. Najave premijera Andreja Plenković s tim u vezi HURS i sindikati u INI i HEP-u drže ishitrenim, neprovedivim i štetnim. Ishitrenost takve odluke pokazuje nesuglasje u vladajućoj koaliciji i u samom HDZ-u, tvrdi Matijašević. Kaže da je HURS zatražio sastanak s ministrom energetike Slavenom Dobroviću još 21. studenome, ali bez odgovora.

U međuvremenu vezano za razgovore o INI i HEP-u u ime Vlade istupala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u čijem se resoru te tvrtke ne nalaze, dodao je. Odluka je štetna, tvrdi Matijašević, jer će se privatizacija provesti na hrvatski način u HEP-u koji treba biti regionalni lider i jamac energetske neovisnosti. Smatra da odgovornost za događanja u INI snose Račanova i Sanaderova Vlada, sa 'sramnim izdajničkim ugovor' iz 2009., pravosuđe s odlukom Ustavnog suda, DORH koje nije zatražilo raskid ugovora zasnovanog na 'koruptivnim aktivnostima' unatoč prvostupanjskoj presudi.

Na to se nadovezala i arbitraža u Ženevi u kojoj je jedan hrvatski predstavnik glasovao protiv, a tri se nisu odazvala, kaže Matijašević. Dodao je da se i danas  odluke u INI donose protuzakonito, a takva praksu je za Milanovićeve Vlade podržavao predsjednik Nadzornog odbora INE Siniša Petrović. Matijašević je podržao SDP-ovu interpelaciju u Saboru da se otvori rasprava o energetskoj neovisnosti i  stanju u INI. Smatra da je zbog nastale štete u INI svih ovih godina neprovođenjem obaveza iz ugovora umanjiti prodajnu cijenu MOL-ovog udjela. Ne uspijemo li u tome treba osnovati državnu tvrtku koja će upravljati priodnim bogatstvima Hrvatske i, kako kaže, oduzeti sisačku i riječku rafineriju jer nisu ispunjene ugovorne obaveze. 

Predsjednik Sindikata INAŠ-a, jednog od triju reprezentativnih u INI Zdenko Mučnjak izrazio je podršku sindikatima u HEP-u u suprotstavljanju Vladinoj namjeri da kroz privatizaciju HEP-a osigura sredstva za otkup MOL-ovog udjela u INI. Vlada nije sagledala sve aspekte takve odluke pogotovo štetne vezano uz nacionalne i interese građana, rekao je. 

INA danas nije ono što je bila prije 13 godina i čudi najave  MOL-a koji traži povrat uloženih sredstava u kupnju INE, jer to bi bilo kao da nakon 13 godina korištenja auta pri prodaji za njega tražite koliko ste ga ranije platili, a da u međuvremenu njega niste ulagali. INA je još uvijek dobra kompanija  i ma potencijala, iako tijekom godina nije ulagano u istraživanje proizvodnju, preradu, maloprodajnu mrežu, upozorio je Mučnjak.   

Odgovarajući na novinarski upit Mučnjak je rekao kako nije upitno da treba vratiti vlasništvo nad INA-om,  da li na način otkupa dionica MOL-a u INI ili na neki drugi način o tome bi trebalo postići konsenzus. Sam otkup dionica nije jedini način na koji se mogu zaštititi interesi građana, ustvrdio je Mučnjak, dodavši kako nije najbitnije vlasništvo, nego upravljanje kompanijom, a ono je loše.