Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
IUS-INFO > Korisni dokumenti > Tekst
 
        - +   P *  

C-118/17 (Presuda Suda Europske unije, Zsuzsanna Dunai protiv ERSTE Bank Hungary Zrt)

Korisni dokument

Dokument provjeren na dan: 14.3.2019

PRESUDA SUDA (treće vijeće)
14. ožujka 2019.
Zsuzsanna Dunai protiv ERSTE Bank Hungary Zrt

Sud (treće vijeće) je ovom presudom odlučio:

1. Članak 6. stavak 1. Direktive Vijeća 93/13/EEZ od 5. travnja 1993. o nepoštenim odredbama u potrošačkim ugovorima treba tumačiti na način da:

- mu se ne protivi nacionalni zakon, koji sud pred kojim se vodi postupak sprečava da prihvati zahtjev za poništenje ugovora o zajmu koji se temelji na nepoštenosti ugovorne odredbe o tečajnoj razlici, poput one u glavnom postupku, pod uvjetom da utvrđenje nepoštenosti takve odredbe omogućava ponovno uspostaviti pravnu i činjeničnu situaciju u kojoj bi se potrošač nalazio da ta nepoštena odredba nije postojala; i

- mu se protivi nacionalni zakon koji sprečava, u okolnostima poput onih iz glavnog postupka, sud pred kojim se vodi postupak da prihvati zahtjev za poništenje ugovora o zajmu koji se temelji na nepoštenosti odredbe o tečajnom riziku kada je utvrđeno da je ta odredba nepoštena i da se ugovor ne može održati bez navedene odredbe.

2. Direktivi 93/13, tumačenoj s obzirom na članak 47. Povelje Europske unije o temeljim pravima, nije protivno to da vrhovni sud države članice donese, u interesu ujednačenog tumačenja prava, obvezujuće odluke o načinu provedbe te direktive, pod uvjetom da one ne sprečavaju nadležni sud da osigura puni učinak normi navedene direktive i da ponudi potrošaču djelotvoran pravni lijek radi zaštite prava koja može na temelju nje imati, te da ne sprečavaju podnošenje zahtjeva za prethodnu odluku Sudu na tom temelju, što je međutim na sudu koji je uputio zahtjev da provjeri.

 

PRESUDA SUDA, PREDMET br. C-118/17PRESUDA SUDA, PREDMET br. C-118/17

Zbirni podaci

Izvor: EUR-Lex

Datum dokumenta: 14.3.2019

Ključne riječi: potrošački ugovori, nepoštene odredbe, ugovor o kreditu izražen u stranoj valuti

Sadržaj provjeren:
9.12.2019
LEXPERA

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite