Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
IUS-INFO > Mišljenja i tumačenja > Ministarstvo financija - porezna uprava > Gradski i općinski porezi
 

Mišljenja i tumačenja

Stranica 1 / 2
Dokumenti od 1 do 25 (od ukupno 33)
Naslov Datum
Porez na kuće za odmor na konfisciranu nekretninu 11.4.2013
​Primili smo upit porezne obveznice iz dostavnog spiska, u kojem navodi da joj je temeljem presude Vrhovnog suda Hrvatske od 27. svibnja 1976. kojom joj je za kazneno djelo izrečena kazna konfiskacije imovine, 1994. godine konfiscirana kuća za odmor koja se nalazi u Malom Lošinju. U svezi s navedeni...
Utvrđivanje obveznika poreza na tvrtku ili naziv 13.2.2013
​Porezni obveznik iz dostavnog spiska, obratio nam se upitom u kojem traži tumačenje jesu li fizičke osobe koje temeljem odobrenja nadležnog ureda državne uprave u županiji obavljaju domaću radinost ili sporedno zanimanje sukladno odredbama Zakona o obrtu (Narodne novine, br. 73/93 do 40/10), obvezn...
Utvrđivanje obveze plaćanja poreza na kuće za odmor u slučaju kada vlasnik ima prebivalište u inozemstvu 11.2.2013
U nastavku odgovaramo kako slijedi. Prema odredbama članka 78. točka 2. Općeg poreznog zakona (Narodne novine, broj br. 147/08, 18/11, 78/12, 136/12) propisano je da u poreznom postupku teret dokaza za činjenice koje smanjuju ili ukidaju porez snosi porezni obveznik.
Oporezivanje apartmana kao jedine nekretnine porezom na kuće za odmor 25.1.2013
Odbor za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora dostavio je predstavku porezne obveznice iz dostavnog spiska, u kojoj obveznica navodi da je vlasnica apartmana na otoku Murteru koji je jedina nekretnina u njenom vlasništvu te za koju joj je utvrđen porez na kuće za odmor. U predstavci se nadalje nav...
Predmet oporezivanja porezom na potrošnju 11.9.2012
​Primili smo dopis obveznika iz dostavnog spiska, u kojem se traži pojašnjenje što se smatra bezalkoholnim pićem koje podliježe plaćanju poreza na potrošnju sukladno odredbama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (Narodne novine, br. 117/93, 33/00, 73/00, 59/01, ...
Zastarni rokovi za utvrđivanje porezne obveze 27.8.2012
​Primili smo upit obveznika iz dostavnog spiska, u kojem se navodi slučaj poreznog obveznika kojem je općinsko porezno tijelo u 2012. godini rješenjem utvrdilo porez na kuće za odmor za tekuću godinu i tri godine unazad (2009., 2010. i 2011.). U svezi s navedenim traži se mišljenje o zakonitosti pos...
Porez na kuću za odmor koja se koristi i za iznajmljivanje 31.7.2012
Zaprimili smo upit poreznog obveznika iz dostavnog spiska, u kojem navodi da je vlasnik kuće na otoku Pagu, a ima prebivalište u Zagrebu te da za cijelu kuću plaća porez na kuću za odmor. Međutim, zajedno sa svojom obitelji ne koristi cijelu kuću, već samo gornju polovicu kuće (kat). U prizemlju se ...
Prijavljeno prebivalište na adresi kuće za odmor i obveza plaćanja poreza na kuće za odmor 5.3.2012
​Primili smo dopis u kojem se traži mišljenje o obvezi plaćanja poreza na kuće za odmor za vlasnike kuća na otoku Viru koji imaju prijavljeno prebivalište na otoku, ali žive na drugoj adresi ili u inozemstvu.
Porez na kuće za odmor - utvrđivanje korisne površine 7.3.2008
Primili smo upit poreznog obveznika "A" iz Zagreba, u kojem navodi da posjeduje kuću za odmor, na kojoj nisu izvršeni završni radovi na jednoj etaži kuće. Budući da mu je rješenjem utvrđen porez na kuću za odmor za ukupnu površinu kuće, traži pojašnjenje pojma korisna površina kuće za odmor, kao osn...
Može li Republika Hrvatska biti obveznik plaćanja poreza na neizgrađeno građevno zemljište 8.11.2006
Primili smo vaš dopis u kojem tražite mišljenje može li Republika Hrvatska biti obveznik plaćanja poreza na neizgrađeno građevno zemljište te u nastavku odgovaramo kako slijedi.
Obveza plaćanja poreza na kuće za odmor za staru naslijeđenu kuću 8.11.2005
Na proslijeđeni upit porezne obveznice "A", postoji li obveza plaćanja poreza na kuće za odmor za staru naslijeđenu kuću koja je i spomenik kulture, te postoji li obveza plaćanja poreza na kuće za odmor ako se na istoj prijavi prebivalište, u nastavku odgovaramo.
Oslobođenje od plaćanja poreza na kuću sagrađenu prije 400 godina 24.8.2005
Na upit porezne obveznice "A", ostvaruje li pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na kuće za odmor, za kuću sagrađenu prije 400 godina i upisanu u Registar nepokretnih spomenika Republike Hrvatske, u nastavku odgovaramo.
Smatra li se sagrađeno temelje neizgrađenim građevnim zemljištem 8.7.2005
Na upit Općine Karlobag smatra li se neizgrađenim građevnim zemljištem, glede utvrđivanja porez na neizgrađeno građevno zemljište, zemljište na kojem je porezni obveznik na temelju građevne dozvole sagradio temelje 1997.godine, koje i danas stoje na predmetnom zemljištu, u nastavku odgovaramo.
Plaćanje prireza porezu na dohodak 22.12.2003
U svezi upita gospodina "A" o načinu obračunavanja i plaćanja prireza porezu na dohodak ako je prebivalište poreznog obveznika u Novalji, a boravište u Zagrebu, u nastavku odgovaramo:
Prebivalište - osnova za utvrđivanje statusa kuće za odmor 23.10.2003
Na upit Građanina, je li obveznik poreza na kuću za odmor i to za kuću na kojoj ima uredno prijavljeno prebivalište i koju jedino ima u vlasništvu na području Republike Hrvatske, jer u kući povremeno boravi iz razloga što je poslom vezan za inozemstvo, u nastavku dogovaramo.
Promet vina 26.9.2003
Na upit pravne osobe, postoji li obveza plaćanja poreza na potrošnju na promet vina obzirom da se prema odredbama Zakona o vinu, vino više ne smatra alkoholnim pićem već prehrambenim proizvodom, u nastavku odgovaramo.
Porez na kuće za odmor - rok plaćanja i kamate 27.8.2003
Na upit osobe "x", o mogućnosti da se porez na kuće za odmor plaća do kraja tekuće godine te da se pri tome ne obračunavaju zatezne kamate te o mogućnosti obročne otplate poreza na kuću za odmor, u nastavku odgovaramo.
Neizgrađeno građevno zemljište 6.6.2003
Na upit Područnog ureda Požege, o tome što se smatra neizgrađenim građevinskim zemljištem, je li potrebno da na tom zemljištu bude dostupna infrastruktura, izgrađen prilaz, te da li grad/općina mora imati razrađen prilaz po zonama, u nastavku odgovaramo.
Obveza plaćanja poreza na tvrtku poreznog obveznika koji ima regestrirani ugostiteljski objekt u nadležnosti ispostave Slunj 30.5.2003
Na upit Područnog ureda Karlovac, o obvezi plaćanja poreza na tvrtku poreznog obveznika koji ima registrirani ugostiteljski objekt u nadležnosti Ispostave Slunj, kojem i plaća porez na tvrtku, a tijekom cijele godine svaki utorak u tjednu dolazi u općinu Vojnić, u nastavku odgovaramo.
Utvrđivanje gradskih poreza 8.5.2003
Na upit Grada Hrvatska Kostajnica, o primjeni odredaba Ugovora o obavljanju poslova utvrđivanja i naplate prihoda jedinica lokalne samouprave i uprave sklopljenog u veljači 1997. godine između Grada Hrvatska Kostajnica i Ministarstva financija Republike Hrvatske, te o dostavi podataka potrebnih za u...
Pojam neizgrađenog građevnog zemljišta 3.3.2003
Na upit osobe A, o tumačenju odredbi Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave vezano uz pojam neizgrađenog građevnog zemljišta, u nastavku odgovaramo.
Pojam neizgrađenog građevnog zemljišta 18.2.2003
Na upit Grada Hrvatske Kostajnice, da li se smatraju neizgrađenim građevinskim zemljištem čestice unutar građevnog područja a koje su označene kao katastarske kulture tipa «oranica», «voćnjak», «vinograd» i slično, u nastavku odgovaramo.
Utvrđivanje poreza na neizgrađeno građevno zemljište 10.1.2003
Na upit Osobe A., o utvrđivanju poreza na neizgrađeno građevno zemljište, te o odgodnom djelovanju žalbe, nastavno odgovaramo.
Pojašnjenje pojma javnih površina 5.12.2002
Na upit fizičke osobe A o pojašnjenju pojma javnih površina, nastavno odgovaramo.
Postupanje po prigovorima za koje nije plaćena upravna pristojba 5.12.2002
Na upit Jedinstvenog upravnog odjela Općine A, o postupanju glede dostavljenih prigovora za koje nije plaćena upravna pristojba poreznog obveznika B u predmetu utvrđivanja poreza na kuće za odmor za 1999., 2000. i 2001. godinu, nastavno odgovaramo.
<<  Prijašnja | Stranica: 1 2 | Sljedeća  >>

Prikaži SVE

Datum dokumenta

2013(4) 2012(4) 2008(1) 2006(1)
2005(3) 2003(10) 2002(10)

Područje

< SviGradski i općinski porezi

Izvor

< SviMinistarstvo financija - porezna uprava
 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite